Children Display |
---|
Välkommen!
I november 2021 blev kollektivhuset Rudbeckia i stadsdelen Rosendal i Uppsala inflyttningsklart. Huset har 42 lägenheter och över 300 kvadratmeter gemensamma ytor. Boendeformen utvecklas för att den ska bli precis så fantastisk som vi önskar. Varje dag ger nya möjligheter att lära känna varandra.
Info |
---|
Är du nyfiken Nyfiken på att bo i kollektivhuset? Här hittar du lediga lägenheter! |
Så blev kollektivhuset till
Kollektivhuset Rudbeckia är resultatet av tio års arbete – en kollektivhusförening bildades i Uppsala 2011 och arbetade på olika sätt för att bilda ett kollektivhus i Uppsala. Redan tidigare fanns det kollektiv i Uppsala, bland annat kollektivhuset Blenda som har Uppsalahem som fastighetsvärd.
Tanken från början var att kollektivhuset skulle vara ett boende för dem som inte hade barn, ett 40+ boende, så inget seniorboende, men ändå riktat till äldre personer, både yrkesarbetande och pensionärer. Med tiden ändrades tankarna och inriktningen blev istället ett generationsboende, där människor i livets alla olika skeden skulle kunna få plats: barn, studenter, unga vuxna, yrkesarbetande, singlar, familjer, pensionärer – alla intresserade av att bo kollektivt skulle kunna hitta hem till kollektivhuset Rudbeckia i Rosendal.
Kollektivhuset och kollektivhusföreningen
Sveafastigheter var den fastighetsutvecklare som tillsammans med Uppsala kommun och kollektivhusföreningen skapade Kollektivhuset Rudbeckia. Arkitektbyrå Belatchew har ritat huset som är ett yteffektivt boende i det egna hushållet med generösa gemensamma ytor. Kollektivhuset har sju våningar och på den översta våningen som är gemensam finns både ett inglasat uterum och en takterass med utsikt över Uppsala åt norr och de härliga naturreservaten som omger stadsdelen Rosendal åt väster, öster och söder.
Alla medlemmar i kollektivhusföreningen Rudbeckia flyttade inte in i kollektivhuset. För vissa hade livet förändrats under den tiden det tog att förverkliga drömmen om ett kollektivt boende, för andra blev boendet inte så som de tänkt sig. Men för en hel del blev det exakt så som de drömt om – en kollektiv boende med möjligheter för gemenskap med matlag, kreativitet och utbyte som värnar om hållbarhet, vår miljö och där olikheter ses som en styrka – öppenhet och nyfikenhet är viktiga hörnstenar i ett kollektivhus med många olika nationaliteter, kulturer och språk.
Just nu finns det två föreningar: En husförening och en kollektivhusförening. I husföreningen är de som bor i kollektivhuset Rudbeckia med – och även vänmedlemmar som inte bor i huset men som vill vara med och delta i gemensamma måltider eller aktiviteter. Kollektivhusföreningen Rudbeckia har fortfarande som mål sedan 2011: Att verka för fler kollektivhus i Uppsala. Kanske måste någon av dessa föreningar byta namn på sikt – det kan vara förvirrande med två föreningar med så snarlika namn.Kolla lediga lägenheter hos uppsala bostadskö, hos Hemvist fastigheters egna kö eller kontakta Rudbeckias förmedlingsgrupp direkt! |
Vad vill du veta mer om?
Children Display |
---|
Kollektivhusets organisation
För att livet i huset ska fungera på bästa sätt finns en styrelse som väljs på ett årsmöte. Styrelsen har ansvar för ekonomin och att hålla ihop huset och föreningen. Själva kärnan i huset är de boende, deras engagemang och intressen. som kanaliseras genom olika arbetsgrupper. Det finns en arbetsgrupp som fokuserar på sociala aktiviteter, en som har hand om inredning, en arbetsgrupp som har ansvar för det gemensamma köket i kollektivhuset (som dessutom är ett fullt utrustat resturangkök dessutomrestaurangkök). Det går att vara med i flera av kollektivhusets arbetsgrupper – eller ingen alls. Men två saker är obligatorisktobligatoriska:
- Att delta i ett av matlagen och att hjälpa till att städa de gemensamma utrymmena.
- Varje person som bor i huset deltar efter förmåga i Matlagen och Städning
- Vid de gemensamma måltiderna kan vi mötas i vardagen och prova nya smaker samtidigt som vi blir mätta.
Sju Fem olika matlag lagar i tur och ordning mat åt resten av huset på tisdagar och torsdagar. Köksgruppens ledord är flexibilitet. Det går att byta matlag, att delta med en begränsad insats, till exempel inköp eller planering. För vissa är det bäst göra sin insats i matlaget genom att ta städningen av matsalen och köket på kvällarna efter middagen är slut. Allas bidrag behövs och de boende har olika förmåga efter situation och fas i livet.
Städningen handlar om mer än att hålla rent, så städgruppens arbete med att organisera städningen i de gemensamma utrymmena är viktigt. Den bidrar med en viktig inkomstkälla åt kollektivhuset. Eftersom huset genom de boendes insats sparar in på den utgift som fastighetsvärden annars hade haft får kassan ett tillskott varje månad men pengar som vi kan göra kreativa och roliga saker med.
Livet i kollektivhus
De som väljer att bo i kollektiv gör det av många olika anledningar. Och alla anledningar att bo kollektivt är lika bra! Men vi har alla ett gemensamt; Vi har gjort ett aktivt val att bo i ett kollektivhus och i större utsträckning än vad andra hyresfastigheter gör så delar vi vardagen med personer utanför vårt ”hushåll”. Även om alla lägenheter i kollektivhuset har fullt utrustade kök och badrum med dusch, så har lägenheterna avstått yta till förmån för de gemensamma utrymmena som matsalen, vardagsrummet, hobbyrummen, snickeriet, gästrummen, barnrummet och det gemensamma köket. Är du intresserad av att läsa mer om kollektivhuslivet kan du göra det för att se om det kan vara något för dig, eller så kontaktar du oss och kommer förbi och kikar med egna ögon.
Kollektivhuset har gemensamma ytor på ungefär 300 kvadratmeter. Filosofin som ligger till grund för de gemensamma ytorna är ”flexibilitet” och multifunktionalitet. Eftersom gemensamma rum i kollektivhus ska nyttjas av många personer som inte alltid har samma intressen eller hobbys behöver det gå att både ändra rummets funktion på en och samma dag och på lång sikt kunna helt byta användningsområde – om nya boende flyttar in i kollektivhuset. Just nu har vi ett vardagsrum som fungerar som bibliotek, biosalong, musikrum, mötesrum och fikarum. Matsalen är också mötesrum, spelrum och kan kanske på sikt fungera som yogasal. Barnrummet har möjligheter till att bygga med duplo, tågbana i trä, utklädning, kojbygge och TV-spel. Ett av rummen ska bli ett hobby/pysselrum där det ska finnas möjligheter att odla i kollektivet, sy, sticka, måla, pyssla och annat som hör kreativt skapande till. De två gästrummen är bokningsbara och kostnadsfria – det ena rymmer en dubbelsäng, det andra två enkelsängar.
Ett av rummen i kollektivhuset, det som ligger i ett av hörnen med ett fantastiskt ljusinsläpp, ska användas till lugn verksamhet, arbete i stillhet, lugna samtal i avskildhet från den övriga verksamheten, läsning, meditation eller bara vila.
Husets takvåning rymmer ett uppvärmt uterum med mycket fönster och en fin utsikt över hela Uppsala. Rummet har många användningsområden: Galleri, ateljé, romantiska middagar, yoga, odling eller bara lite lugn avskildhet. Takterassen har 360 graders utsikt över Uppsala och är en perfekt plats att fira nyår eller äta utomhus på när temperaturen tillåter.